Istoric Clubul Columbofil Amărăştii de Jos

 

club porumbei

Situat in sudul judeţului Dolj, flancat de râurile Jiu şi Olt, închis de fluviul Dunărea la graniţa cu Bulgaria, clubul are o tradiţie şi istorie atestată prin documente oficiale de peste o jumătate de secol.

Primele dovezi clubul le deţine din anii 1960 prin numele înaintaşilor Sora Mihai şi Gavrilă Oprea, în vremea când greutăţile şi nevoile puteau fi depăşite doar de o pasiune arzătoare pentru porumbeii voiajori, timpuri când se deplasau cu bicicleta, cu căruţa sau în cel mai fericit caz cu trenul pe distanţe care pentru cei de acum par imposibile.

Diploma obţinută în anul 1971 de columbofilul Gavrilă Oprea

Diploma obţinută în anul 1971 de columbofilul Gavrilă Oprea

Diploma obţinută în anul 1971 de columbofilul Gavrilă Oprea la concursul cu lansare din localitatea Budapesta (Ungaria) – aprox. 600 km. Crescătorul a obţinut locul 38 din 396 de porumbei lansaţi, în condiţiile în care dl. Gavrilă a parcurs aproximativ 30 km cu bicicleta pentru a prezenta porumbelul la sediul clubului din Caracal, la vremea aceea neexistând ceasuri constatatoare.

Caiet de evidenţă din anii '60 al crescătorului Gavrilă Oprea

Caiet de evidenţă din anii ’60 al crescătorului Gavrilă Oprea

De-a lungul timpului, numărul pasionaţilor a crescut, iar in jurul anilor 1990 se conturează primul grup ce activau ân cadrul Clubului Caracal. Pentru vremea respectivă au fost obţinute rezultate notabile, atât pe plan local cât şi pe plan naţional.

Porumbei ai căror descendeţi se află în majoritatea crescătoriilor din Clubul Amărăştii de Jos şi obţin rezultate deosebite.

Porumbei ai căror descendeţi se află în majoritatea crescătoriilor din Clubul Amărăştii de Jos şi obţin rezultate deosebite.

Prima participare într-o expoziţie a unui porumbel din Clubul Amărăştii de Jos Prima participare într-o expoziţie organizată de Federaţia Oltenia
Prima participare într-o expoziţie a unui porumbel din Clubul Amărăştii de Jos
Rezultat obţinut pe ruta Vest - Concursuri din localităţile Budapesta  - Rajka şi Brno

Rezultat obţinut pe ruta Vest – Concursuri din localităţile Budapesta – Rajka şi Brno

Primul titlu de campion naţional

Primul titlu de campion naţional

Alt rezultat obţinut în cadrul expoziţiei naţionale

Alt rezultat obţinut în cadrul expoziţiei naţionale

Rezultate pe etape în anul 2003:

2 3

În anul 2008, la iniţiativa dlui Florin Cioacă şi cu sprijinul regretatului Gelu Ioan Gătejescu, la vremea respectivă, preşedinte al Asociaţiei Columbofile Dolj, se înfiinţează Filiala 10 Amărăştii de Jos, filală denumită astăzi Club, în care activează peste 40 de membrii cu rezultate de excepţie la nivel local, naţional şi internaţional.

 Posted by at 9:32